Comunicat davant les obres pressupostades a la quarta sèquia.

IMG_20151026_201628

Després de que l’assemblea de la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell (CGRU) hagi aprovat els pressupostos per les obres que s’han d’efectuar abans de començar la nova campanya de reg volem donar a conèixer la nostra opinió, les nostres preocupacions i les nostres propostes.
Estem satisfets amb la decisió (tal com va afirmar el president de la CGRU, Ramon Carné. Veure notícia diari Segre, 26/10/2015) de no talar arbres, per tal d’efectuar les obres en aquest tram de la 4a sèquia. Estem esperançats i veiem un canvi de posicionament per part de l’Ajuntament de Juneda i la col·lectivitat de regants número 17 de Juneda. Sembla que el poder local enten millor les sensibilitats del territori. Per tant, les negociacions amb la CRGU hauran de ser plantejades des d’una altra perspectiva. Cal reunir-se tant com sigui necessari fins aconseguir una solució que compatibilitzi la millora en el transport d’aigua amb la preservació del paisatge arbrat i disminuir l’impacte visual de les futures obres.

Preocupacions:
– Si s’opta per instal·lar un calaix de formigó impermeable provocarà que els plàtans de la banda dreta del Canal es quedin sense aigua.
– Aquest fet es podria pal·liar amb la instal·lació d’un reg artificial però en altres indrets on s’ha posat un reg de suport soterrat, les pròpies arrels han acabat per “estrangular” les conduccions.
– L’alçada d’aquests calaixos de formigó (2,5 m.) pot suposar un risc per als passejants que habitualment transiten per aquest espai.
– Aquest calaix és totalment sobredimensionat, ja que està preparat per transportar 8-10 metres cúbics d’aigua al minut quan habitualment en passen poc més de 4.
– El calaix de formigó trencarà totalment amb l’estètica paisatgística dels trams anteriors i posteriors i pot servir de precedent en futures actuacions.

Propostes:

– Apostem per un sistema de revestiment que en el costat dret, on hi ha els arbres, sigui mínimament permeable per tal de permetre el proveïment d’aigua a les arrels dels arbres i garanteixi la seva supervivència.
– Una secció mixta. Amb la part inferior utilitzant el sistema del calaix de formigó i la part superior coberta amb escullera per tal d’afavorir-ne la integració paisatgística.
– Introduir elements de seguretat per evitar-ne la caiguda i facilitar-ne la sortida en cas d’accident. Cal que aquestes mesures s’integrin amb harmonia a l’aspecte del parc.
– Realitzar una poda en alçada, per tal de reduir l’altura dels arbres i evitar futurs problemes. Al mateix temps, permetrà reduir les necessitats hídriques.

Juneda, 26 d’octubre de 2015
ADPN La Banqueta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: