Opinió sobre Nova Tracjusa

L’ADPN “La Banqueta” de Juneda és una associació amb 28 anys d’història que centra bàsicament els seus esforços en la conservació i manteniment de les banquetes arbrades dels Canals d’Urgell. Tot i que mai hem esquivat afrontar altres problemàtiques mediambientals de les nostres contrades.

Abans de començar, volem recordar que al 1999 vam donar suport a la posada en marxa de Tracjusa. Érem conscients que -sense ser una solució idònia- el funcionament amb gas va ajudar a reduir i eliminar els abocaments que contaminaven la Femosa i els aqüífers. Que estiguem escrivint aquestes línies o la presència de pancartes als balcons de Juneda significa que alguna cosa trontolla en el projecte i que genera cert rebuig a la població.

El projecte de Nova Tracjusa, lluny de trobar solució a l’excés de purins i de residus, ens crea dependència i no afronta l’arrel dels dos problemes. Volem recordar que les Garrigues ocupa les darreres posicions pel que fa al percentatge de reciclatge. Actualment estem sobre un 31,8% i recordem que la normativa europea remarca que al 2020 cal arribar a un 50%. Una autèntica quimera, si no ens plantegem canviar l’actual model cap al sistema de recollida:  “porta a porta”.

D’altra banda, degut al despoblament que sofreix la nostra comarca, som de les que produeix menys residus de Catalunya. Per tant, en una comarca que genera pocs residus, i que a més té molt marge de millora pel que fa al reciclatge, caldria valorar molt cautelosament si la viabilitat del sector porcí ha de dependre d’importar residus urbans de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Malauradament cada cop hi ha menys persones en el sector primari. El relleu generacional, juntament amb la sostenibilitat, són els grans reptes per a l’agricultura i la ramaderia dels propers anys. A les Garrigues, tots en som coneixedors, no ens escapem pas d’aquesta tendència. Tot i que el nombre de porcs va en augment, succeeix el contrari amb el nombre de grangers. Un article del SomGarrigues al 2016 explicava com el negoci s’ha anat concentrant cada vegada amb menys mans. De 400 explotacions porcines que hi havia registrades al 1989 s’han reduït a la meitat, 215,  al 2009. Per tant, apostar per aquest projecte no reinvertirà la situació, sinó que legitima el model que fa que els petits i mitjans ramaders vagin plegant.

Per últim, no ens podem oblidar que Juneda es troba en un indret amb unes característiques geogràfiques i climàtiques peculiars i amb uns saturació industrial situada en pocs quilòmetres (les oleàcies o la crema de biomassa a la termosolar, entre altres), la qual cosa condiciona que visquem en una zona on la qualitat de l’aire no sigui òptima. L’acumulació d’ozó troposfèric és una constant al llarg de l’estiu i l’alta concentració de partícules en suspensió és present en els períodes anticiclònics, tant a l’hivern com a l’estiu. Sense anar més lluny, aquest juliol, hem estat notícia en dues ocasions per superar el valor límit diari de partícules en suspensió establert per la llei. Aquestes afirmacions les fem a partir de les dades extretes de l’estació de mesurament atmosfèric, instal·lada per la Generalitat de Catalunya a Juneda. També cal recordar que les administracions han de vetllar per la salut dels seus ciutadans i en aquests episodis de contaminació caldria aplicar mesures i accions amb caràcter d’urgència, així com exercir el control sobre algunes empreses amb un historial de nombrosos incidents mediambientals.

Aprofitem l’ocasió per demanar que des del Consell Comarcal es faci la demanda al departament pertinent perquè aquesta unitat de control passi a ser considerada com a estació de mesurament de l’impacte industrial i de trànsit, augmentant d’aquesta forma el nombre de contaminants que mesura. En ple segle XXI, la informació i les dades resulten vitals i serien interessants per conèixer quina és la qualitat de l’aire de les nostres poblacions.

Deixant de banda el debat si és una gasificadora o una incineradora, el que cal preguntar-nos és si aquest projecte contribueix a empitjorar la qualitat de l’aire.

 

ADPN La Banqueta

Juneda, 29 de juliol de 2019

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: