Ponències sobre la Femosa a les Borges

El divendres 31 de gener la sala Maria Lois acollí una jornada de debat sobre el riu Femosa. La jornada comptà amb la participació de quatre ponents que ajudaren a posar en valor aquest curs d’aigua que naix a les serres de l’Urgell i de la Conca de Barberà, passa pel nord de la comarca de les Garrigues i finalment entra al Segrià per desembocar al riu Segre.

Primer A. Calvera i E. Porta parlaren de les 34,270 hectàrees de l’extensió de la conca i dels 54 quilòmetres de  longitud d’aquest curs fluvial. Unes dades gens menyspreables i què posen en evidència l’error històric de qualificar la Femosa com a Torrent. També explicaren com la Femosa fou clau al llarg de la història per l’enclavatge de poblats i jaciments, així com per la instal·lació de molins fariners (n’hi ha 26 de documentats).

Seguidament J.Mª Morlans va explicar les causes que provocaren la rubinada de l’octubre de 2019 i donà  a conèixer una sèrie d’antecedents importants, alhora que llençava l’advertiment que cal estar preparats perquè tard o d’hora tornarà a succeir.

Finalment A. Masip, parlà sobre quines actuacions caldria fer per millorar l’estat actual de la Femosa, remarcant que cal deixar-li més espai i la importància que té la vegetació de ribera per tal d’ajudar a fixar el sòl i per frenar la potència de l’aigua en casos d’avinguda.

Aquesta jornada, que comptà amb una nombrosa assistència de públic, fou coorganitzada per l’ADPN La Banqueta, l’Ateneu Popular Garriguenc, el Centre d’Estudis de Les Garrigues i el Centre Excursionista Borges Garrigues. Les mateixes entitats tenen previstes per als propers mesos una sèrie de sortides de camp per tal de conèixer in situ les característiques de la Femosa.

També s’informà que pels dies 22 i 23 de febrer hi ha convocada arreu de les Garrigues una jornada de voluntariat “Riuada solidària” per ajudar a reparar els danys dels darrers aiguats d’octubre de 2019 i de gener de 2020. Podeu descarregar els documents dirigita als diferents col·lectius a continuació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: