Les sèquies no revestides, un hàbitat ideal per la rata d’aigua.

La rata d’aigua (Arvicola sapidus) és un petit mamífer bioindicador de la qualitat de l’aigua.

La seva situació està en retrocés com a conseqüència de la introducció del visó americà i la manca d’hàbitats ben conservats. Aquesta espècie invasora va ser introduïda a Europa a la primera meitat del segle XX i ha propiciat, entre altres espècies, la desaparició de la rata d’aigua de rius i altres ecosistemes propicis per l’espècie.

Tanmateix, socis i passejants del Parc de la Banqueta afirmen observar-la amb força facilitat en els trams no revestits de la Quarta Sèquia. Sembla ser que  el tram comprès entre el pont de la variant de la Carretera de Torregrossa i el Pont Negre resulta un refugi ideal per aquests petits rosegadors. A la llera de terra poden excavar-hi galeries subterrànies on refugiar-se i disposen d’abundant vegetació per alimentar-se. Sense anar més lluny; aquest octubre en la primera tanca realitzada per la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgells ,companys i companyes de l’associació han afirmat veure una dotzena d’exemplars en una sola tarda.

D’altra banda; Fermí Sort, biòleg i membre d’EGRELL, en el marc del taller de descoberta de petits mamífers realitzat el passat estiu, va trobar amb certa facilitat evidències de la presència d’aquest rosegador. Amb una ràpida aproximació a la zona en va tenir prou per localitzar joncs i herbes mossegades (tenen la particularitat que fan un tall en diagonal), restes d’excrements i camins i passeres que realitza la rata d’aigua .

Rastres de la rata d’aigua. Excrements i herbes mossegades en diagonal.

Aquestes observacions, semblen ser compartides per altres amants de les banquetes d’altres indrets de la plana d’Urgell, i també han observat la presència d’aquest rosegador, en les altres sèquies de la xarxa hidràulica.

Sens dubte, una observació i una hipòtesi que seria interessant desenvolupar i elaborar-ne un estudi. Qui sap, si la presència d’aquest micromamífer pot ser un element més a tenir en compte per a la preservació de les banquetes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: