30 anys de la Banqueta i 25 anys de la caminada “la Lluna i la Banqueta”

(*) Text publicat en el programa de la Festa Major de Juneda 2021.

Omplim aquestes línies del programa de Festa Major parlant d’una doble celebració. Aquest 2021 l’Associació en Defensa del Patrimoni Natural “La Banqueta” de Juneda compleix trenta anys de vida; i la caminada nocturna “la Lluna i la Banqueta” en fa vint-i-cinc.  

Tres dècades de Banqueta, trenta anys promovent una cultura ambientalista al poble. Una llavor no sempre fàcil de germinar però que poc a poc ha anat prenent força. Si al principi érem pocs els que ens atrevíem a imaginar que el pas de la Quarta Sèquia dels Canals d’Urgell per Juneda podria esdevenir un autèntic espai natural; ara sembla que el Parc de la Banqueta s’ha convertit en un dels indrets més emblemàtics i estimats de la nostra vila.

Trenta anys on hem hagut de mostrar les nostres dues cares: la reivindicativa i lluitadora;   i l’amable i simpàtica.  L’associació i el propi Parc de la Banqueta no s’entendrien una sense l’altra. En la cara amable, pedagògica, etc. hi ha una cita especial que es celebra cada any en aquestes dates: la caminada de la “Lluna i la Banqueta” que aquest any arriba a la seva vint-i-cinquena edició

La ruta que començà el 1997 i que als inicis es realitzava en bicicleta s’ha convertit en una de les nits més esperades i màgiques dels preludis de Festa Major. Malauradament la situació pandèmica que venim arrossegant des de març de 2020 ens obliga a canviar el format habitual ( *veure cartell al final del text)

Complim trenta anys, però la quimera dels junedencs i junedenques per preservar les arbredes dels canals d’Urgell no és pas nova. Per acabar ens remuntem al programa de Festa Major de 1934 on el Dr. Josep Cornudella, il·lustre junedenc, tot parlant de l’enjardinament de la Bassa Bovera (actuals piscines) i del passeig de la vora del canal afirmava: “Indubtablement, un dels joiells de les poblacions són els jardins. La sentor de les flors, la cantadissa dels ocells, la remor de les branques i les fulles espesseïdes, bellugades per l’oreig, difonen positives gaubances”.

Llarga vida a la Banqueta!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: