Jornada de prospecció de fauna íctica

El passat 28 de març de 2022 es va realitzar un inventari de la comunitat de peixos del riu Femosa a càrrec de la consultoria Gesna. Aquest treball va ser impulsat per l’ADPN la Banqueta, l’Ateneu Popular Garriguenc i el Centre Excursionista Borges-Garrigues. Aquestes tres associacions, juntament amb altres entitats, porten anys reclamant un major reconeixement i un millor tracte a aquest curs fluvial.

Els mostreigs es van realitzar mitjançant la tècnica de la pesca elèctrica.

L’inventari es va realitzar en tres trams d’uns 100 metres de longitud. El primer a la confluència del Trull amb l’Espariguera, a l’aiguabarreig de les dues Femoses (Les Borges Blanques); a la confluència del fondo del Salat amb la Femosa (Juneda) i aigües amunt de l’accés sud al poble de Juneda.  Els mostreigs es va realitzar mitjançant la tècnica de la pesca elèctrica, seguint les normes internacionals (UNE-EN 14001 sobre “Mostreig de peixos amb electricitat”; AENOR, 2003; AENOR, 2007). Aquesta tècnica consisteix en aplicar un corrent elèctric a l’aigua, amb l’ajuda d’un equip de pesca portàtil, que atordeix els peixos uns instants que és quan s’aprofita per capturar-los amb els salabres.

Els peixos capturats es van identificar a nivell d’espècie i se’ls va mesurar la longitud abans no varen ser retornats a l’aigua. En el primer tram, de cabals més migrats per situar-se pocs metres aigües avall de la confluència amb el canal d’Urgell, es varen capturar una trentena de barb cua-roig (Barbus haasi); un peix autòcton propi de cursos mitjans on les aigües són netes i el corrent variable, arribant a experimentar estiatges severs. Tot i preferir aigües fredes pot suportar prou bé les altes temperatures de l’estiu.

En el segon tram, uns 3 km aigües avall del primer, la comunitat de peixos estava dominada pel gobi ibèric (Gobio lozanoi), seguida en ordre d’abundància per la bagra (Squalius laietanus) i el barb cua-roig. El primer es distribueix originàriament pel sud-oest de França i alguns rius del País Basc. A Catalunya es troba introduït a la conca de l’Ebre i afluents, competint amb espècies autòctones com ara el barb cua-roig. La presència de la bagra és interessant ja que és un peix endèmic de Catalunya que fa unes dècades va patir una regressió important de la qual sembla s’està recuperant gràcies a la millora de la qualitat de les aigües en alguns rius. Pot arribar a tenir una llargària de 50 cm i un pes de prop d’1 kg. El seu règim alimentari és gairebé omnívor i a mesura que creix es va tornant més depredadora d’altres peixos i, a vegades, d’amfibis.

A dalt, gobi ibèric; al centre, Bagra; i a sota, barb cua-roig. Al marge esquerra, cranc americà.

Finalment, en el tram de Juneda l’espècie més abundant va ser el gobi seguida del barb cua-roig. Com es pot veure, doncs, els mostreigs realitzats confirmen la presencia en continu d’aquesta última espècie que hauríem de considerar com a emblemàtica de la Femosa. Això confirma la importància d’aquest riu en la conservació d’aquesta espècie.

Instantània de la jornada al tram urbà de Juneda.

A més de peixos també es varen pescar diversos exemplars de cranc americà, granotes verdes i, fins i tot, serps d’aigua.

Podem concloure que la Femosa és un riu ple de vida a pesar que la qualitat de les seves aigües es deteriora en el curs baix amb uns cabals més constants i elevats però més carregats de nutrients que afavoreixen l’entrada d’espècies no autòctones. El curs mitjà presenta una major qualitat de l’aigua, un bosc de ribera més ben conservat i uns cabals més migrats que són l’hàbitat ideal per al barb cua-roig.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: