Actuació en cas de trobar-te un falciot a terra

Segurament, ja hauràs vist que als capvespres el cel de Juneda, i pels volts de la Banqueta, s’omple d’aus aprofitant la bonança per a anar a cercar insectes com a font d’aliment. 

Algunes d’elles són els Falciots, amb una coloració gris molt fosca, unes ales molt llargues en forma de falç i una cua curta.

Els falciots fan els seus nius a sota el teulat d’edificacions dels nuclis urbans, per a la reproducció. Amb l’arribada de la calor i les altes temperatures, les seves cries poden sentir-se aclaparades per l’escalfor acumulada a dins del niu i, en un intent de voler-ne escapar, caure al terra i malauradament no sobreviure; ja que encara no han après a volar o bé no hi tenen la destresa que requereixen.

Des de La Banqueta us fem ressò de que la primera indicació a seguir en cas de trobar-vos un animal salvatge ferit o incapacitat (ocells caiguts del niu, …) és posar-se en contacte immediatament amb un Centre Veterinari, amb qui els Agents Rurals tinguin signat un contracte de recollida i custòdia d’aquests animals. I, des d’aquí, ells es faran càrrec de traslladar-lo adequadament al centre de recuperació de fauna salvatge de Vallcalent (Lleida)

En el cas de Juneda, el Centre Veterinari més proper que té aquest  conveni amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural és la Clínica Veterinària Borges Vet.

Recordar que cada espècie té requeriments molts concrets. D’aquí la importància de deixar-ho en mans de professionals per assegurar el bon desenvolupament i aprenentatge de l’au, per a poder ser reintroduïda al seu hàbitat natural. Alhora, la tinença d’animals salvatges no està legalment permesa i, en el cas d’espècies amenaçades, és crucial avisar directament als Agents Rurals per a tenir indicacions precises de cóm procedir (112).

Algunes indicacions a tenir en compte:

*Agafar-lo amb cura però bé, evitant que mogui molt les ales per tal que no es faci mal. 

*NO llençar-lo per veure si vola. Obrir la mà a l’altura del rostre com a molt, per si vol enlairar-se, i valorar si és una cria o un adult ferit.

*Mai el mullarem per a refrescar-lo externament, això podria matar-lo.

*NO submergir el seu bec per a fer-lo beure, podria entrar aigua per les narius i ocasionar-li una pneumònia greu. 

A més, els falciots en condicions de deshidratació requereixen molta atenció i l’administració molt freqüent d’aigua amb electròlits i cal la intervenció de professionals, per la freqüència i la via d’administració, doncs podríem no fer-ho bé i empitjorar la gravetat de la seva situació

*NO donar-li de menjar res que sigui inadequat. Els falciots s’alimenten amb cucs i insectes, i  estan adaptats per a sobreviure sense aliment sòlid alguns dies. No menjar unes hores o un dia no li causarà danys greus, però sí aliments inadequats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: